Aan de hand van een zogeheten geluksindex is Ede in 2017 uitgeroepen tot de gelukkigste gemeente van Nederland. Bijna 89 procent van de inwoners voelt zich er bijzonder happy en dat is een opmerkelijk hoge score. Niet alleen de eigen persoonlijke omstandigheden bepaalden het geluksgevoel, grote invloed had ook de woonomgeving. Denk aan openbaar vervoer, voorzieningen en betaalbare woningen. Frappant is natuurlijk wel dat in middelgrote steden met een ‘plattelandskarakter’ de gelukkigste mensen te vinden zijn. In steden ‘in het groen’ dus. Zoals in Ede stad, dat samen met tien woondorpen (waaronder Lunteren) de gemeente Ede vormt. En hoeveel van de gemeentegrond bestaat uit groen? Maar liefst 90 procent!

Het woord ‘groen’ is gevallen. En laten we maar meteen met de deur in huis vallen:
onderzoek van Wageningen University wijst uit dat de natuur een positieve invloed heeft op ons humeur en op onze gezondheid. Geen enkele dorpsgenoot in Lunteren zal nu spontaan van zijn stoel vallen. Je hoort ze denken: dat weten we al járen. Sla er Wegwies in Lunteren maar op na – zonder natuur geen tijdschrift, in elk geval veel minder pagina’s. In een natuurrijke omgeving - tijdens een boswandeling, bij het bespieden van heidekoeien, of ‘gewoon’ op een terrasje uitkijkend over de hei - is het echt prettiger je leven te overdenken dan op een kruispunt middenin een grote drukke stad. 
 
Is een gelukkige inwoner van Lunteren dan iemand die zich dagelijks overgeeft aan het knuffelen van bomen? Dat nou niet. Het is ook niet nodig. De wetenschap heeft aangetoond dat alleen al het aanraken van bomen je concentratie ten goede komt, en eventuele hoofdpijn
verlicht. In de buurt van een boom komen is eigenlijk al genoeg…

Maar de koek is nog niet op. Een jaar geleden heeft het Nederlandse publiek de Veluwe uitgroepen tot één van de mooiste natuurgebieden van ons land. Sommige mensen hebben geluk, anderen overkomt het twee keer! Wie één keer in Lunteren is geweest, weet (bewust of onbewust) waarom al die fietsende, wandelende en paard rijdende vakantiegangers op dit stukje van de Veluwe hun voetstappen zetten. En misschien weten ze het niet maar vóelen ze het gewoon: groen is gezond.
 
Wij zijn blij Wegwies, en daarmee ons dorp en de inspirerende natuur, onder de aandacht te kunnen brengen van al die tienduizenden toeristen die hier elk jaar hun vakantie komen vieren. Je zult maar zoveel geluk hebben.

LUNTERS VROUWTJE

Wie Lunteren binnenrijdt wordt verwelkomd door een levensgroot billboard met het 'Lunters vrouwtje', gemaakt naar een bronzen beeldje van kunstenares Elly van den Broek. Het beeldje werd in 1982 op onthuld door Marie ten Ham-van den Berg, beter bekend als 'Marie van 't Hoekje'. Toch stond zij niet model voor het beeldje. Dat was Fie van Dijk-Lagerweij van De Lunterse Hof. Het Lunters Vrouwtje, inmiddels hét symbool voor Lunteren, laat een huisvrouw uit de jaren twintig zien die op weg is naar de kerk. In zondagse kleding, het kerkboek steving onder de arm geklemd.
 

OUD LUNTERSE DAG

Lunteren kent vooral in de zomermaanden veel toerisme. Een bekende attractie vormt de Oud Lunterse Dag, die als onderdeel van de Edese Heideweek jaarlijks eind augustus plaatsvindt. Op deze dag gaat Lunteren zo'n 100 jaar terug in de tijd en wisselen vele Lunteranen hun dagelijkse kloffie in voor de traditionele boerenkleding van de West-Veluwe. Hoogtepunt van de dag is de Reutemeteut, de optocht met historisch gerei die in de beginjaren ‘grootmoedersteid-sjoow’ werd genoemd.


Meer lezen...

Valkse Dag

De Valkse Dag komt er weer aan, in juli 2019, op een groot weiland aan de Vijfsprongweg. Met tal van activiteiten zoals touwtrekwedstrijden, een roofvogelshow en een demonstratie van politiehonden. Zoals altijd komt ook de jeugd weer royaal aan z’n trekken: springkussens, schminken, zaagwedstrijden, giertankslanghangen, pony rijden en ballonnenclowns - het is er meestal allemaal. Zoals ook de oldtimers, de boerenmarkt en de kraampjes met lekkere hapjes. Gezelligheid troef, deze dag. Voor het hele gezin.

Meer informatie...

VINDPLAATS WORDT KERKDORP

Over de plaats Lunteren is al heel veel gepubliceerd. Maar waar is de dorpsnaam eigenlijk van afgeleid? Ruim negen eeuwen geleden vonden nomaden op de westflank van de Veluwe een door drassig landschap omsloten kleine heuvel. De heuvel, die wij nu aanduiden met de naam Goudsberg, bleek voor de pioniers een uitermate geschikte plaats om een nieuw bestaan op te bouwen. En op diezelfde heuvel zou later, dank zij het verbouwen van koren, de aanzet worden gegeven tot de naam van het dorp Lunteren.
Meer lezen...


 

SUCCESVOL 1000 SOORTENJAAR

Ria en Sander Bijsterbosch startten vorig jaar op 5 augustus in Lunteren een project met als doel duizend verschillende organismen te vinden binnen de grenzen van Lunteren. Afgelopen maandag maakten ze in het Westhoffhuis de uitslag bekend.
Met 1268 soorten bleek het doel ruimschoots gehaald. ,,Als gezin zijn we veel met de natuur bezig”, vertelt Ria Bijsterbosch. ,,We merkten echter dat op Waarneming.nl weinig soorten in Lunteren gemeld werden, en dat is jammer. Daarom besloten we er wat aan te doen.”

EEN BIJZONDER BOS

Het Pinetum de Dennenhorst is een bijzonder naaldbomenbos met een enorme verscheidenheid aan stammen, grootte, vorm, kleur, naalden en kegels. Je vindt er meer dan 500 verschillende naaldbomen zoals de grove den, de dikste edele zilverspar van Nederland (!), de Japanse en de Spaanse zilverspar, een 35 meter hoge mammoetboom (kan nog véél hoger worden) en de wierookceder. Het naaldenbos bevindt zich langs de Boslaan, achter De Lunterse Boer. Je moet rechts langs het restaurant lopen om er te komen. De toegang is gratis.

HUGO DE VRIES

Professor Hugo de Vries (1848-1935) is voor zijn wetenschappelijke verdienste drie keer voorgedragen voor de Nobelprijs en ontving wereldwijd van diverse universiteiten maar liefst elf eredoctoraten ontving.
Hugo de Vries woonde van 1918 tot 1935 in villa De Boeckhorst (nu Parkhotel Hugo de Vries). In zijn proeftuin, gelegen naast zijn villa beet hij zich vast in zijn passie: het kruisen van de teunisbloem. Hij ontdekte dat er bepaalde genetische materialen worden overgedragen wanneer je planten kruist. Hoe zit zoiets in elkaar? Wat is verantwoordelijk voor wat? Dat waren fundamentele vragen voor De Vries. Hij had geen specifiek doel voor ogen maar zocht naar antwoorden op wezenlijke vragen van het leven. Pangene, dat was het begrip wat hij gebruikte voor de drager van erfelijk materiaal en daar komt ons begrip ‘gen’ vandaan.
Hij correspondeerde daar veel over met de door hem zeer bewonderde Charles Darwin. Kopieën van de brieven zijn in Museum Lunteren te zien.
 

PAPKLOK

Elke avond om negen uur precies galmt door de straten en over de velden en bossen van Lunteren nog altijd de zogeheten papklok. Deze eeuwenoude traditie was voor de boeren van weleer het teken dat aan een dag van noeste arbeid een einde was gekomen. Het was dan de hoogste tijd voor een bord pap, alvorens onder de wol te kruipen. Die klok ontbreekt op geen enkele Oud Lunterse Dag. Hij wordt meestal meegedragen op een oude kar, omringd door dorpsgenoten in pyjama’s.

 

LOUIS FRAANJE, EEN 'JAGER MET CAMERA'

Louis Fraanje (66) is verhalenverteller, schrijver en natuurfotograaf. En een echte vrijbuiter. Al van kindsbeen af was hij geïnteresseerd in verhalen. Door zijn werkzaamheden in de Veluwse bossen kwam hij in contact met boswachters, jachtopzieners en ook met stropers. Hij spreekt vloeiend de Veluwse taal en de verschillende dialecten die op het platteland nog gesproken worden. Daarnaast is hij voorzitter van de Jac. Gazenbeek Stichting, die zich inzet voor het behoud van de natuur en cultuur op de Veluwe. Ook schreef hij, soms samen met anderen, enkele boeken over de natuur. Van Fraanje is de uitspraak: “We moeten zuinig zijn op het cultuurlandschap dat de oude Veluwenaren ons hebben nagelaten. Wie geen respect heeft voor het voorgeslacht, heeft dat ook niet voor zijn medemens en evenmin voor wie na ons komt.”
Meer lezen...

‘KUNSTPAD VAN APPIE‘

Oude graansilo’s, een leeg verfblik, oude boerenwerktuigen en een paardenkar. Naar de schroot ermee, zouden veel mensen denken. Voor kunstenaar Appie Melissen is daar echter geen denken aan. In De Glind, om de hoek bij de Walderveense molen, werkt hij al vele jaren aan zijn boerenkunst die hij sinds 2000 tentoonstelt langs een zelfaangelegd wandelpad. Op die manier wil hij mensen warmte, liefde en plezier geven. Op de looproute staan de duurzame creaties, want bij alles wat hij maakt gebruikt Appie afgedankte materialen. En sinds kort kan elke bezoeker er ook terecht in zijn ‘veldbibliotheek’.
Postweg 25, De Glind
www.deglind.nl

RIJKSMONUMENTEN

Het dorp Lunteren heeft een aantal rijksmonumenten: de Oude Kerk en de korenmolen De Hoop, beide aan de Dorpsstraat. Verder de Koepel, de uitkijktoren op de Galgenberg. Die ligt midden in Het Luntersche Buurtbosch met zijn lanenpatroon - overigens óók een rijksmonument. Dat patroon is gevormd bij de aanleg van het bos tegen het einde van de 19de eeuw en heeft de vorm van een tak met bladeren.
www.rijksmonumenten.nl

NATUURCENTRUM VELUWE

Ontdek de Veluwe vanuit Natuurcentrum Veluwe, een prachtig startpunt. Ideaal geschikt als vertrekpunt voor allerlei excursies door de afwisseling van heidevelden, bossen, poelen en plassen. Naast deze natuurlijke elementen zijn ook de twee schaapskuddes, de grafheuvels en het Belgenmonument een bezoek waard. Het centrum heeft een natuurtuin van 7500 vierkante meter, die vertelt over de natuur en de landbouw op de Veluwe. Voor groepen is het mogelijk om een leerzame fiets-, wandel- of huifkartocht te maken met een natuurgids.
Groot Ginkelseweg 2a, Ede
www.natuurcentrumveluwe.nl

SCULPTUREN VAN DRIJFHOUT

Midden in het bos bevindt zich Mrs. Timber: het atelier en de buitententoonstelling van Helena de Neijs. Haar huidige passie is het werken met de motorzaag waarmee ze beelden en sculpturen maakt. Maar ook lampen en andere woonaccessoires, van drijfhout. Nog een bezigheid van Helena is het geven van workshops met drijfhout en Veluws hout. Ook doet ze af en toe wat aan beeldhouwen. Elke dinsdag is vriendin en eveneens houtbewerkster Bernadette van Vliet bij haar in het atelier. Zij maakt natuurlijke houtsculpturen. Op dinsdag zijn het atelier en het beeldenbosje open voor toeristen. De werkstukken van de dames zijn te bewonderen én te koop.
Molenweg 45a, Lunteren
www.mrstimber.nl

Spoorweg Boslaan trekt spotters

Maak kennis met een nieuwe hobby: spotters over de hele wereld vergapen zich dagelijks aan YouTube-filmpjes met beveiligde spoorwegovergangen. Ook die uit Lunteren gaan de hele wereld over. Met name die aan de Boslaan met 11 bellen en 5 bomen valt over de grens zeer in de smaak. Het gaat de spotters niet om de treinen maar om de overwegen. Mooie ouderwetse overgangen waarvan je de motor van de slagbomen hoort piepen en kraken worden het meest bekeken. Raadpleeg YouTube (Dutch railroad crossing Boslaan Lunteren) en je zit meteen middenin een hype.

Bekijk op www.krnwtr.nl de hoogtekaart van Nederland
en zie de hoogteverschillen in de omgeving van Lunteren:

van 18 tot 20 m NAP
en plaatstelijk van 45 tot 50m NAP
Terug naar boven