Pers

Wegwies 4  Vers van de pers!

In de loop van week 15 overal in het dorp bij alle ruim honderd lokale adverteerders gratis af te halen: Wegwies in Lunteren. Het vierde nummer alweer.
Tekenend voor de royale acceptatie van het kleurrijke tijdschrift is het toegenomen aantal tips, waar de redactie uiteraard bijzonder blij mee is. Mooi voorbeeld van zo’n tip is het verhaal van twee dorpsgenoten over hun ‘jacht op duizend soorten’, een geweldig initiatief. De natuur komt overigens ook op vele andere pagina’s ruimschoots aan bod. Absolute aanrader is de fotoreportage van twee lokale topfotografen over ‘pril dierengeluk’ in de bossen om ons heen. Verleden en heden wisselen elkaar doorlopend, met hier en daar een verrassing, af. En wie wil weten wanneer en waarom de eerste toeristen vanuit de Randstad naar ons dorp kwamen, vindt in het openingsartikel het antwoord.
Het hele jaar door worden updates gedeeld via de maandkalenders, de website www.wegwiesinlunteren.nl en Facebook.
Op 08-04-2019 www.MiddelpuntvanNederland.nl

Wegwies in Lunteren, al weer jaargang 3

Inmiddels ligt editie 2018 van ‘Wegwies’ weer op alle plekken in Lunteren e.o. waar veel toeristen komen. Je raakt er en beetje aan gewend waardoor je zou gaan vergeten dat dit heel bijzonder is. Want Wegwies is een bijzonder initiatief. Een werkelijk prachtig tijdschrift in combinatie met een informatieve website waardoor je op een simpele manier te weten kunt komen wat er in Lunteren e.o. te zien en te doen is. Heel prettig voor de mensen die hier wonen en vooral voor de mensen die ons dorp bezoeken.
In deze nieuwe jaargang valt nog eens extra op hoeveel Lunteren te bieden heeft. Informatieve verhalen, geïllustreerd met prachtige foto’s onderbouwen dat.
We mogen hier in Lunteren blij zijn met dit bijzondere particuliere initiatief!
Op 29-05-2018 www.MiddelpuntvanNederland.nl

Lunterse Krant - 24 maart 2018

Komende week verschijnt de derde editie alweer van ‘Wegwies in Lunteren’. Het nummer is gratis te verkrijgen bij de om en nabij honderd lokale adverteerders die het uitbrengen van het tijdschrift mogelijk maken. 
De  oplage is ongewijzigd gebleven: 14.000 exemplaren. ‘Gelukkig in het groen’ is eigenlijk een beetje het thema van deze uitgave.
Het eerste nummer van ‘Wegwies in Lunteren’ werd twee jaar geleden uitgebracht. Draaide het daarin vooral om de toerist die Lunteren als vakantiebestemming heeft, vorig jaar was sprake van een lichte ommezwaai. Van een kleine gewenste koerswijziging, misschien beter gezegd. Ook bij de dorpsgenoten  was het tijdschrift namelijk royaal in de smaak gevallen. Het aantal gedrukte exemplaren was binnen de kortste keren ‘uitverkocht’. De reden is wellicht dat ook voor de inwoners van Lunteren - ‘toeristen’ in 
eigen dorp, zogezegd - het nodige valt te ontdekken in het blad en daarmee in hun eigen woonplaats!

De opzet van het tijdschrift is nauwelijks veranderd. De inspirerende Veluwse natuur in al haar pracht en bijna niet op te sommen recreatieve mogelijkheden van dien, de cultuurhistorische ‘schatten’, de vele  activiteiten in dit  stukje van de Veluwezoom én kleine ontboezemingen van dorpsgenoten - het is 
in deze nieuwe uitgave allemaal terug te vinden.
Het  hele jaar door worden updates gedeeld via de website www.wegwiesinlunteren.nl en      
Facebook.
26 augustus 2017 - Oud Lunterse Dag - ‘Eige taol spreke we allemaol’

Als dank voor hun inzet voor het dorp beleefden de eregasten de dag van hun leven.

http://www.de-veluwenaar.nl/2016/04/13/wegwies-in-lunteren/ 

“Wegwies” voor de toerist in Lunteren
13 april 2016 door Redactie Veluwenaar

Een nieuw blad ‘boordevol’ informatie
Onlangs is er voor de toeristen die de Veluwe bezoeken en in het bijzonder onze omgeving van Lunteren, een nieuw jaarlijks magazine verschenen met de welluidende naam: “Wegwies in Lunteren”!

Lunteren heeft geen VVV meer en de infogids is ook verdwenen, dus is dit een welkome aanvulling. De makers van het blad willen de toerist in Lunteren behouden. Als je als bezoekers de activiteiten niet panklaar krijgt aangeleverd dan zie je door de bomen het bos niet meer. Vandaar dat zij deze bundeling hebben gemaakt van alle bezienswaardigheden en evenementen.
Het blad met 55 pagina’s, waarbij de advertenties de onkosten dekken. Er zijn 10.000 exemplaren gedrukt en deze liggen inmiddels bij alle lokale campings en hotels in de omgeving.
Daarnaast heeft men een eigen website: Wegwies in Lunteren… en een actuele Facebookpagina.
 

Wegwies is echt Lunters
In het tijdschrift staan veel artikelen, veel foto’s en een aantal advertorials. Er staan zeven pagina’s in het tijdschrift waarop alle lokale verenigingen hun activiteiten presenteren gedurende het gehele jaar. Een kwart bestaat uit artikelen, met drie pagina’s over de historie van het dorp, drie pagina’s over de schatten van de Goudsberg, twee kinderpagina’s (voor mooi en slecht weer), een pagina met molens. Wat ook heel aardig is om te vermelden, dat er een schitterende pagina over onze voorzitter Louis Fraanje is ingeruimd. De makers hebben er echt iets moois van gemaakt, waarvoor onze complimenten. Klein foutje bij de inzetfoto, daar is helaas een ander hert dan Hubertus voor gebruikt!.
 

Veur en deur Lunteren
Wegwies is een blad ‘veur en deur Lunteren’, dat – zonder subsidie – door Lunterse mensen is gemaakt en dat verdiend alle waardering. Men heeft er echt op toegezien dat het iets waardevols moest zijn. Zo lezen we ook alles over de schatten van de Goudsberg en de belangrijke trekpleisters: het Bosbad, de Koepel, het Middelpunt van Nederland, het uitkijkpunt de Hessenhut, de IJzertijdboerderij met de Celtic Fields, de Germaanse Put, het Wekeromse Zand, het Pinetum en het Lunters Buurtbos. In het blad staan ook strategische tips over hoe je een dag in zou kunnen delen, om attracties en evenementen in de zelfde buurt direct na elkaar te doen. Makkelijk te koppelen met mooie uitgestippelde fietstochten bijvoorbeeld. Op de achterkant van het blad zien we een drietal dames in Veluwse klederdracht, waarvan de meest rechtse dame ons bestuurslid Liseth Elbertsen is.
 

Tenslotte…
Vanaf deze plaats willen wij Wegwies in Lunteren van harte feliciteren met deze mooie eerste première en alle succes toewensen voor de komende jaren. Toerisme is immers van niet te onderschatten waarde voor een dorp als Lunteren. Volgens gemeente-cijfers is bekend, dat er elk jaar 107.000 toeristen in Lunteren overnachten.Het dorp heeft 12.500 inwoners en in de zomer groeit dat cijfer naar 33.000 personen. Daarom heeft een magazine als ‘Wegwies’ alleen al haar bestaansrecht!

21 maart 2016: Barneveldse Krant
Oehoe verrast Lunteren met nieuw toeristisch tijdschrift

17 maart 2016   I    Lunterse Krant, door Henk de Rooij

Overal in Lunteren waar toeristen komen wordt dezer dagen 'Wegwies in Lunteren' verspreid. Het nieuwe tijdschrift werd maandagavond 14 maart officieel gelanceerd in de volle oude smederij aan de Achterstraat. Met in zijn poten een exemplaar van het blad vloog Oehoe Molly van De Valk Roofvogels naar binnen.
De uil landde op de speciale handschoen van Willemien Vreugdenhil. De wethouder van recreatie van de gemeente Ede overhandigde het magazine vervolgens aan de eerste adverteerder, Jan Willem Ribbers van Broodje Biezonder. De komst van het tijdschrift had Willemien Vreugdenhil aangenaam verrast, liet ze weten. "Knap om dit zonder subsidie voor elkaar te krijgen. Echt iets voor Lunteren."
Jaarlijks magazine voor toeristen in Lunteren


05-02-2016, 06:10 | Van de redactie, door Freek Wolff

LUNTEREN Sofia Feenstra (65), Gert van Koesveld (74), Renee de Lange (49) en Johan de Lange (68) vormen samen het kwartet dat aan de basis staat van een nieuw jaarlijks magazine voor toeristen: Wegwies in Lunteren. Veertien dagen voor de Pasen is de première met op de voorkant een foto van de Koepel.

Samen zitten ze aan de tafel in een authentiek boeren interieur ergens halverwege Lunteren en Ede, waar ook een bekende fietsroute begint. ,,Lunteren heeft geen VVV meer en de infogids is ook verdwenen. Toen Johan en ik hier vijf jaar geleden vanuit Amsterdam kwamen wonen, moesten we onze weg zoeken'', legt Renee uit. ,,Zo raakten we bevriend met Gert en Sofia. Samen vatten we het plan op om uit hobby dit tijdschrift te maken. We willen de toerist in Lunteren behouden. Als je als bezoekers de activiteiten niet panklaar krijgt aangeleverd dan zie je door de bomen het bos niet meer. Vandaar dat we deze bundeling hebben gemaakt van alle bezienswaardigheden en evenementen."

Het wordt een blad met 58 pagina's, waarbij de advertenties de onkosten dekken. Er worden 10.000 exemplaren gedrukt en deze worden bij alle lokale campings en in hotels in de omgeving neergelegd. ,,Op de Facebookpagina van Wegwies houd ik de actualiteit up-to-date", zegt Sofia, terwijl Renee de eigen website bijhoudt.

,,Je ziet in het tijdschrift veel artikelen, veel foto's en een aantal advertorials. We hebben allemaal een rol en vullen elkaar perfect aan. Ik ben van huisuit journalist, dus ik schreef de verhalen, terwijl Gert als autochtone Lunteraan overal gemakkelijk binnenkwam om advertenties tegen een laag tarief in de wacht te slepen'', legt Johan uit.

Er staan zeven pagina's in het tijdschrift waarop alle lokale verenigingen hun activiteiten presenteren gedurende het gehele jaar. Een kwart bestaat uit artikelen, met drie pagina's over de historie van het dorp, drie pagina's over de schatten van de Goudsberg, twee kinderpagina's (voor mooi en slecht weer), een pagina met molens en een pagina over welbekend spreker en natuurkenner Louis Fraanje. De schatten van de Goudsberg zijn natuurlijk belangrijke trekpleisters: het Bosbad, de Koepel, het Middelpunt van Nederland, de Hessenhutobject, de IJzertijdboerderij met de Celtic Fields, de Germaanse Put, het Wekeromse Zand, het Pinetum en het Lunters Buurtbos. ,,Lunteren heeft gewoon ontzettend veel leuke en attractieve dingen'', zegt Johan de Lange.

In het blad komen ook strategische tips te staan over hoe je een dag in zou kunnen delen, om attracties en evenementen in de zelfde buurt direct na elkaar te doen. ,,Makkelijk te koppelen met mooie uitgestippelde fietstochten bijvoorbeeld."

De vier Lunteranen zijn positief verrast over de interesse voor het blad. Toerisme is immers van niet te onderschatten waarde voor het dorp, vinden ze. Renee weet van gemeentecijfers dat er elk jaar 107.000 toeristen in Lunteren overnachten. ,,Ons dorp heeft 12.500 inwoners en in de zomer groeit dat cijfer naar 33.000 personen.'' Daarom denkt Van Koesveld dat er 'honger' bestaat naar een tijdschrift als Wegwies.

http://edestad.nl/lokaal/jaarlijks-magazine-voor-toeristen-lunteren-93232
'Honger' naar Wegwies in Lunteren

donderdag 4 februari 2016, 09:02 | Van de redactie: door Freek Wolff

LUNTEREN Sofia Feenstra (65), Gert van Koesveld (74), Renee de Lange (49) en Johan de Lange (68) vormen samen het kwartet dat aan de basis staat van een nieuw jaarlijks magazine voor toeristen: Wegwies in Lunteren. Veertien dagen voor de Pasen is de première met op de voorkant een foto van de Koepel.

Samen zitten ze aan de tafel in een authentiek boeren interieur ergens halverwege Lunteren en Ede, waar ook een bekende fietsroute begint. ,,Lunteren heeft geen VVV meer en de infogids is ook verdwenen. Toen Johan en ik hier vijf jaar geleden vanuit Amsterdam kwamen wonen, moesten we onze weg zoeken'', legt Renee uit. ,,Zo raakten we bevriend met Gert en Sofia. Samen vatten we het plan op om uit hobby dit tijdschrift te maken. We willen de toerist in Lunteren behouden. Als je als bezoekers de activiteiten niet panklaar krijgt aangeleverd dan zie je door de bomen het bos niet meer. Vandaar dat we deze bundeling hebben gemaakt van alle bezienswaardigheden en evenementen."

FACEBOOK Het wordt een blad met 58 pagina's, waarbij de advertenties de onkosten dekken. Er worden er 10.000 gedrukt en deze worden bij alle lokale campings en in hotels in de omgeving neergelegd. ,,Op de Facebookpagina van Wegwies houd ik de actualiteit up-to-date", zegt Sofia, terwijl Renee de eigen website bijhoudt.

,,Je ziet in het tijdschrift veel artikelen, veel foto's en een aantal advertorials. We hebben allemaal een rol en vullen elkaar perfect aan. Ik ben van huisuit journalist, dus ik schreef de verhalen, terwijl Gert als autochtone Lunteraan overal gemakkelijk binnenkwam om advertenties tegen een laag tarief in de wacht te slepen'', legt Johan uit.

SCHATTEN GOUDSBERG Er staan zeven pagina's in het tijdschrift waarop alle lokale verenigingen hun activiteiten presenteren gedurende het gehele jaar. Een kwart bestaat uit artikelen, met drie pagina's over de historie van het dorp, drie pagina's over de schatten van de Goudsberg, twee kinderpagina's (voor mooi en slecht weer), een pagina met molens en een pagina over welbekend spreker en natuurkenner Louis Fraanje. De schatten van de Goudsberg zijn natuurlijk belangrijke trekpleisters: het Bosbad, de Koepel, het Middelpunt van Nederland, de Hessenhutobject, de IJzertijdboerderij met de Celtic Fields, de Germaanse Put, het Wekeromse Zand, het Pinetum en het Lunters Buurtbos. ,,Lunteren heeft gewoon ontzettend veel leuke en attractieve dingen'', zegt Johan de Lange.

KOPPELEN In het blad komen ook strategische tips te staan over hoe je een dag in zou kunnen delen, om attracties en evenementen in de zelfde buurt direct na elkaar te doen. ,,Makkelijk te koppelen met mooie uitgestippelde fietstochten bijvoorbeeld."

107.000 TOERISTEN De vier Lunteranen zijn positief verrast over de interesse voor het blad. Toerisme is immers van niet te onderschatten waarde voor het dorp, vinden ze. Renee weet van gemeentecijfers dat er elk jaar 107.000 toeristen in Lunteren overnachten. "Ons dorp heeft 12.500 inwoners en in de zomer groeit dat cijfer naar 33.000 personen." Daarom denkt Van Koesveld dat er "honger" bestaat naar een tijdschrift als Wegwies.
'Wegwies in Lunteren' zet toeristisch dorp in één keer op de kaart
Wij moeten de toerist als één grote familie verwelkomen

Zaterdag 17 oktober 2015

Als het aan vier dorpsgenoten ligt, verschijnt volgend jaar een week vóór Pasen een nieuw toeristisch tijdschrift: ‘Wegwies in Lunteren’. “Om aan de wens van de vakantieganger tegemoet te komen”, zeggen de initiatiefnemers. “De toerist die vandaag ons dorp binnenkomt en wil weten wat hier te doen is, moet moeiteloos alle informatie krijgen die hij nodig heeft.”
 
Sofia Feenstra, Gert van Koesveld, Renée en Johan de Lange willen de toerist niet aan zijn lot overlaten. Een full colour magazine, rijkelijk voorzien van informatie en foto’s, moet uitkomst bieden. “Daarin worden alle activiteiten die hier jaarlijks plaatsvinden opgenomen”, verklaart Johan. “In vier kalenders, voor elk seizoen eentje. Door de kosten zo laag mogelijk te houden, we verdienen er zelf niet aan, kunnen we de advertenties voor een aantrekkelijk bedrag aanbieden. Instappen hoeft nu in principe voor niemand een probleem te zijn. Er kan al vanaf 40 euro geadverteerd worden.”

Renée, die ook de ondersteunende website voor haar rekening zal nemen, vult aan: “Je doet als adverteerder niet alleen voor jezelf mee. Het klinkt wellicht wat soft, maar Lunteren moet de toerist als één grote familie verwelkomen. Zodat hem een paar heerlijke weken in ons dorp te wachten staan. En hij volgend jaar weer terugkomt.”
 
Het viertal heeft de afgelopen weken gekeken of het blad financieel een haalbare kaart is. Drukkosten vormen de grootste kostenpost. Adverteerders zoeken was daarom het eerste doel. “Maar het is ons gelukt en nog vrij snel ook”, zegt Gert. “Het enthousiasme in het dorp heeft ons plezierig verrast. We hebben er ondertussen het volste vertrouwen in dat het tijdschrift volgend jaar Pasen op alle plaatsen in Lunteren en het buitengebied ligt waar toeristen komen. Er zullen 10.000 exemplaren worden gedrukt. Je kunt van de Lunteraan veel beweren, maar niet dat hij commerciële kansen laat liggen.”
 
Sofia, tot slot: “Het gaat ons er simpelweg om: hoe krijgt de toerist die Lunteren binnenstapt in korte tijd en op speelse wijze door wat hier voor hem en zijn gezin te doen is? Daar komt hij nu niet snel achter. De inbreng van ondernemers, winkeliers en verenigingen is cruciaal. We zijn alle adverteerders dan ook uitermate dankbaar. Lunteren gaat hun aan het hart, zo blijkt.”
 
Verenigingen in Lunteren kunnen hun activiteiten voor de kalender van 2016 mailen naar: contact@wegwiesinlunteren.nl
Voor meer informatie: 0318-760118.
Terug naar boven