Musea In & Om Lunteren

Museum Lunteren verrast
In hartje Lunteren, huist Museum Lunteren. In de kelder van het regionale museum trekken lokale archeologische vondsten de aandacht. Sta ook even stil bij het mammoetjong uit de prehistorie. De ruimte is verder speciaal voor de Goudsberg ingericht als bezoekerscentrum. Rondom het haardvuur worden zes verhalen (onder andere over de Grote Zandgroeve en de bijna mythische Oude Notaris Johannes van den Ham) verteld. Een ideale start van een bezoek aan de Goudsberg met al zijn bezienswaardigheden. Het museum is ook aanwezig in De Koepel in het Buurtbosch. Op de bovenste verdieping van de uitkijktoren krijgen bezoekers een inkijkje in het dagelijks leven van onze voorouders.

 
Museum Lunteren
Dorpsstraat 55
Lunteren
www.museumlunteren.nl
Op één na de grootste!
Alles wat ook maar enigszins te maken heeft met roken, heeft in het Rokers Verzamelmuseum aan de Vijfsprongweg 50 in Lunteren een plaatsje gekregen: sigarenbandjes, pijpen, sigaren, pruimtabak, sigaretten, asbakken, aanstekers en ga zo maar door. Je gelooft je ogen soms niet. Wat te denken van een sigaar in de vorm van een pijp? Topstuk van de collectie is een Ritmeester sigaar, met 106 cm vermoedelijk de op één na langste sigaar van Nederland! (De langste bevindt zich in het Tabaksmuseum van Kampen: ruim 5 meter.) Het museum is gratis te bezoeken. Wel even informeren naar de openingsdagen.
Museum Nairac
Heeft een uitgebreide collectie op het gebied van archeologie en cultureel erfgoed.
Burgemeester Nairac en zijn gemeentebode Bouwheer deden in de 19e eeuw samen onderzoek naar de (voor)geschiedenis van de Veluwe. Zij legden een prachtige verzameling archeologische voorwerpen aan en stalden deze uit in een kamer in het gemeentehuis, de Oudheidkamer.  De verzameling bestaat onder meer uit fraai versierde bekers uit de prehistorie, glad gepolijste stenen bijlen, vuurstenen pijlpuntjes en sieraden van brons en glas. Hun verzameling vormt de basis van de huidige archeologische collectie, maar deze is in de loop der tijd flink uitgebreid door bruiklenen en schenkingen. Ook resultaten van latere archeologische opgravingen zijn toegevoegd, zoals de vondsten uit het Kootwijkerzand. Daar werden tussen 1971 en 1974 de resten van een compleet Middeleeuws dorp blootgelegd. Een maquette van het dorpje en een videopresentatie over de opgravingen kunt u in het museum bekijken.
Borduurmuseum Het Losse Steekje
Van Borduur Museum Het Losse Steekje in Barneveld (Espeterweg 7a) is er geen tweede in ons land. De bezoekers lopen langs bijna 2000 borduurwerken, in 25 jaar bijeen gebracht door de verzamelaars Rien van den Brand en Ad van den Bruinhorst. De kunstwerken, in grootte sterk variërend, trekken jaarlijks een paar duizend geïnteresseerde Nederlanders naar de rand van de Veluwe. Met bussen tegelijk worden ze aangevoerd, vooral uit de Randstad. Om ook de mannen de bus in te krijgen, is enkele jaren geleden als onderdeel van het museum De Losse Spaander geopend: fraai handsnijwerk (met name uit Friesland) in alle soorten en maten.
www.borduurmuseum.nl
 

Een echt natuurmuseum

Pinetum de Dennenhorst kan bogen op een unieke collectie naaldbomen die bezoekers uit de hele wereld trekt. Je vindt er onder andere mammoetbomen uit Amerika en ceders uit Libanon, het Andesgebergte en de Himalaya. Het naaldbomenbos ligt verscholen achter hotel-restaurant de Lunterse Boer aan de Boslaan 87. Zodra je er binnen bent, ervaar je de rust en de bijzondere natuur. Door de kleurenvariatie zijn de coniferen extra opvallend in het voorjaar wanneer de nieuwe scheuten uitkomen.

www.pinetum.eu

De Fietser: bezeten van fietsen
Geen land ter wereld is zo gek op tweewielers als Nederland. We fietsen wat af met z’n allen: maar liefst 15 miljard kilometer per jaar. Er zijn in ons land zelfs meer fietsen dan mensen! In fietsmuseum De Fietser (Ede, Akulaan 2, in de Westhal van de voormalige Nederlandsche Kunstzijdefabriek ENKA ) ontdek je hoe dit gekomen is. Zo zie je op de fotowanden welke rol de fiets in verschillende periodes van de geschiedenis heeft gespeeld, zoals in de Tweede Wereldoorlog. En verbaas je in de minibioscoop over hoe we vroeger in ons land de verkeersregels leerden. Vanzelfsprekend is er in het fietsmuseum ook volop gelegenheid oude modellen te bekijken.
www.defietser.nl
Terug naar boven