Verkenningstocht op de Goudsberg
Ontdek het Luntersche Buurtbosch op de Goudsberg en onderneem één van de negen ontdekkingstochten door dit uitgestrekte gebied. Vertrekpunt én einddoel is het geografisch middelpunt van Nederland. De routes variëren van 1,7 km (Middelpunt) tot 6,2 km (Wekeromse Zand). De knooppunten voeren je langs alle hoogtepunten van de Goudsberg.
Let op: alleen rond de Eendjesvijver en in het Fislerwoud mogen honden los lopen!
www.middelpuntvannederland.nl

Wandelaars kunnen in Lunteren hun hart ophalen

 

Ze zijn veel bezongen, de Gelderse streken. En inderdaad, bijzonder zijn ze. Vrijwel nergens in ons land vind je zo’n uitgebreid aanbod van romantische wandelpaden dan uitgerekend hier in de Gelderse Vallei. En middenin dat recreatieve paradijs op en rond de Goudsberg ligt… Lunteren, een klein maar gezellig dorp met het Buurtbos als jaloersmakende achtertuin.

Vijf heerlijke wandelroutes
In het Luntersche Buurtbosch zijn vijf wandelroutes uitgezet, variërend van 2,4 tot 13,6 km, uitgezet langs alle mooie en bijzondere plekken in het bos. De routes starten op de kruising van de Van den Hamlaan/Bosrand/Boslaan en ook bij de ingang naar De Koepel, tegenover de Lunterse Boer. Volg de welbekende gekleurde pijlen op de houten paaltjes.
Honden zijn toegestaan mits aangelijnd. In het deel van het bos ten westen van de Molenweg mogen honden onder appèl los lopen.

www.hetluntersebuurtbos.nl

De Goudsberg – 8,2 km (blauw)

Mooie boswandeling over de toppen van het Veluwe massief bij Lunteren. Ruim een eeuw geleden stonden er nog geen bomen op de heuvels en boden ze vrij zicht over de Gelderse Vallei. Nu liggen de toppen half verscholen in het lover, maar gelukkig kan er nog op een aantal plekken worden genoten van een mooi uitzicht. Met name bij de nieuwe Hessenhut boven op de Goudsberg en bij de notarisbank, dichtbij het Middelpunt van Nederland. In de grote zandgroeve is in de loop der jaren een bijzondere vegetatie ontstaan. Tegen het einde van de wandeling passeert u aan de voet van de Goudsberg enkele afgravingen. Daar is in het begin van de 20ste eeuw zand weggehaald voor de bouw van het kippenlijntje: de spoorlijn Ede- Barneveld. Destijds liep er een speciale aftakking van het spoor naar de zandgraverij om het zand gemakkelijk te vervoeren.

Luntersche Buurtbosch – 5,1 km (groen)

Aardige wandeling door het Buurtbosch. Curieus aan dit door notaris van den Ham verwezenlijkte bos is de padenstructuur. Zij vormen samen een tekening van een tak met bladeren. Op een landkaart of vanuit de lucht is de vorm nog enigszins herkenbaar, voor de wandelaar is het veel extra meters om van A naar B te lopen. Door dit aparte lanenpatroon en door de bijzondere ontstaansgeschiedenis is dit Luntersche Buurtbosch inmiddels een rijksmonument. Bezienswaardigheden langs de route zijn het Pinetum (op de Boslaan even afwijken van de route, ingang tussen Lunterse Boer en Bosbad) en de uitzichttoren De Koepel op de Galgenberg. De Koepel is in het zomerseizoen te bezoeken. Daarvoor kunt u terecht bij koepelbeheerder die naast De Koepel woont.

Fislerwoud – 2,4 km (bruin)

Ommetje door een vlak gedeelte van het Buurtbosch, dichtbij het dorp Lunteren. Dit deel was al eerder bos dan het Buurtbosch. Het Fislerwoud was vroeger eigendom van de familie Reiger, die in Ederveen op de Bruinhorst woonde. Zij lieten het terrein als ‘plantsoen’ inrichten om een eind te maken aan de twisten tussen burgers die het wilden gebruiken om te sprokkelen en de boeren die er liever heide voor hun schapen zagen. Midden in het gebied komt u langs de paaskolk, een natuurlijke poel met een waterdichte leemlaag die destijds gebruikt werd om de schapen te laten drinken en te wassen voordat ze werden geschoren. Aan het begin van de wandeling loopt u langs twee andere poelen. Inmiddels hebben die een betonnen bodem en zijn speciaal aangelegd als eendjesvijver. ‘Even naar de eendjes gaan’ is een begrip in veel Lunterse gezinnen.

Wekeromse Zand – 6,7 km (rood)

Een rustig wandelgebied waarin nog een flink stuk open stuifzand met indrukwekkende vergezichten. Het Wekeromse Zand is één van de weinige plekken in Nederland waar het stuifzand nog in beweging kan komen als het hard waait. De unieke open zandvlakte is niet alleen om doorheen te wandelen, maar is ook van belang voor de diverse bijzondere planten en dieren die in of rond het stuifzand leven. Bij de vijfsprong, dichtbij een Celtic Field –één van de grootste van Nederland– is een boerderij uit de ijzertijd gereconstrueerd. Ook kunt u daar zien hoe een akkertje uit de ijzertijd er ongeveer uitzag. Een mooie en informatieve plek waar u ook even kunt uitrusten. Op de website van het Geldersch Landschap & Kasteelen www.glk.nl is een specifieke folder over dit gebied te downloaden.

Lunterse Boer – 13,6 km (geel)

Deze wandelroute gaat door een afwisselend gebied. U loopt door het Buurtbosch, langs en door de Lunterse Eng en twee keer steekt u de Hessenweg over. U komt langs de nieuwe Hessenhut, het Middelpunt van Nederland en langs de grote zandgroeve richting het Wekeromse Zand.
U komt onderweg grafheuvels tegen, u loopt langs delen van de langste nog zichtbare wildwal van Nederland en u kunt een kijkje nemen bij de Germaanse Put, een diepe kuil waaruit de boeren uit de omgeving water haalden. Om de bron bereikbaar te houden is rond 300 voor Christus een holle boomstam ingegraven, waardoor het een echte put werd. Als u weer terug bent in het Buurtbosch komt u langs het Pinetum en even verder De Koepel om tenslotte af te dalen naar het dorp Lunteren.

Klompenpad - Meulunterenpad - 12 km
Ontdek het mooie buitengebied van Lunteren. Wandelen over zandwegen, door weilanden, langs bossen en oude akkergronden. De combinatie van natuur en cultuur bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Wormshoef, Dorpstraat 192

https://klompenpaden.nl/klompenpad/meulunterenpad/
Klompenpad - Doesburgermolenpad - 8 km    
Ontdek het mooie buitengebied van de Doesburgerbuurt ten noorden van Ede. Wandelen over boerenland, langs een oude wildwal, over de eng en voormalige heide en langs historische plekken van de Doesburgerbuurt. De afwisseling van cultuur en natuur bepaalt hier de sfeer.  Klompen aan, rugzak op en gaan!   

Landgoed Kernhem, Kernhemseweg 3, Ede
https://klompenpaden.nl/klompenpad/doesburgermolenpad/
Klompenpad - Valksepad - 11 km
Ontdek het fraaie boerenland van De Valk en omgeving, een gebied met een rijke en lange bewoningsgeschiedenis. “Een heerlijk stukje gronds”, schreef dominee Heldring in 1840. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Theetuin 't Schuurtje, Hoge Valkseweg 35
https://klompenpaden.nl/klompenpad/valkschepad/
Klompenpad - Kreelsepad - 14 km    
Ontdek het prachtige buitengebied van Ede. Wandelen door een klein, oud landbouwgebied met vennen te midden van een groot heidegebied, oude zandverstuivingen, hoge stuifduinen, eeuwenoude grafheuvels en de stuwwallen van de westelijke Veluwe. Klompen aan, rugzak op en gaan!    

Natuurcentrum Veluwe, Groot Ginkelseweg 2a, Ede
https://klompenpaden.nl/klompenpad/kreelsepad/
Klompenpad - Turfveldpad - 13 km
Wandelen door weilanden, langs beken, over dijken en langs akkerranden in het prachtige buitengebied van Ederveen. Ontdek het mooie buitengebied van Ederveen. Wandelen door weilanden, langs beken en over boerenerven. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van natuur en cultuur bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Dorpshuis De Zicht, Marktplein 10, Ederveen
https://klompenpaden.nl/klompenpad/turfvelderpad/

Tegelroute

Ze geven een bijzonder tintje aan Lunteren, de tegeltableaus aan de huizen in het dorp. Bijna 60 zijn het er inmiddels. Initiatiefneemster Marike Bouman nam in 2010 een flink aantal plaatselijke kunstenaars mee op een keramische reis die Lunteren een nieuwe naam zou opleveren: Tegeldorp. De diverse kunstenaars zorgen voor zeer gevarieerde tegels, uniform van grootte maar zeer verschillend zowel qua vorm en kleur als qua opmaak. De route kan zowel lopend als met de fiets worden gevolgd. De routebeschrijving is verkrijgbaar bij de ReadShop, Dorpsstraat 119.
www.mariekebouman.nl

Rond Lunteren wandel je louter voor je plezier

 

Bij de ware liefhebbers geldt de Gelderse Vallei nog altijd als één van de aantrekkelijkste wandelgebieden in ons land. Niemand hier die je op dat punt zal tegenspreken. Logisch eigenlijk, want waar in Nederland vind je zo’n uitgebreid aanbod van romantische wandelpaden en onverwachte doorkijkjes? Met middenin die overweldigende natuur… Lunteren, een gezellig en gastvrij dorp waar iedereen dol is op bomen.

Ontdek met IVN de mooiste plekjes van de natuur

Lunteren heeft de natuurliefhebber ontzettend veel te bieden. Denk bijvoorbeeld aan het Luntersche Buurtbosch of de Goudsberg. Maar ook als je geen fervent liefhebber bent, kan het de moeite waard zijn om toch eens de natuur in te trekken en de schoonheid hiervan te ervaren. Heb je geen idee waar je moet beginnen? Het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) helpt je graag op weg.

IVN Barneveld/Lunteren, de plaatselijke afdeling van IVN, laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk de natuur is. Via diverse natuuractiviteiten, cursussen en projecten maak je op een aardige, leerzame manier kennis met al het moois dat de natuur in en rond Lunteren te bieden heeft.

Wandel aan de hand van gepassioneerde vertellers door het Luntersche Buurtbosch, of ontdek bijzondere natuurverschijnselen bij de Goudsberg of het Pinetum. Ook als je meer wilt leren over vogels, planten of natuurfotografie kun je bij IVN terecht.


Naast het organiseren van talloze activiteiten en het beheer van diverse kleine landschapselementen zet IVN Barneveld/Lunteren zich ook in voor de ontwikkeling van kinderen. Zo begeleidt IVN diverse basisscholen uit Lunteren bij excursies in het Luntersche Buurtbosch. De kinderen leren op een speelse manier hoe de natuur in elkaar steekt. Zo ontdekken ze bijvoorbeeld tijdens de voorjaars- en herfstwandelingen hoe het bos elk seizoen weer nieuwe vormen aanneemt. Ook leren zij aan de hand van opdrachten de diversiteit kennen van het bos.

Wil je ook graag meer leren over de natuur? Meer informatie en het complete jaarprogramma vind je op de website van IVN afdeling Barneveld/Lunteren.

www.ivn.nl/afdeling/barneveld
Ginkelse Heide
Afgewisseld met ruig bos is de Ginkelse Heide het mooiste heidegebied rondom Ede. Je vindt er zelfs nog twee schaapskuddes. Om even uit te rusten is Natuurcentrum Veluwe dan de ideale stopplaats. Tip: sla de ernaast gelegen natuurtuin niet over! Op de Ginkelse Heide vonden in september 1944 de geallieerde luchtlandingen plaats in het kader van Operatie Market Garden.
www.routeyou.com
Foto: Mark van Veldhuizen

Grebbelinie Wandeltocht

Wie de Lunterse Beek volgt komt vanzelf in Renswoude. Hier voert de Grebbelinie Wandeltocht de wandelaar al jaren over de dijkjes en langs de kazematten van de Grebbelinie. De routes zijn vernieuwd en ook de startpunten zijn gewijzigd. Op die manier kan optimaal gebruik worden gemaakt van de wandelvoorzieningen en het nieuwe Grebbelinie Bezoekerscentrum in het Fort aan de Buurtsteeg 2 Maandag tot en met zondag van tien tot vijf uur kan gestart worden voor de 10, 15, 30 en 40 km.
www.grebbeliniebezoekerscentrum.nl

Met een gids het bos in…

Het Luntersche Buurtbosch gaat door op de weg die vorig jaar is ingeslagen: boswandelingen onder leiding van een gids. Je komt dan op plekken waar je anders misschien niet zo gauw zou komen. Bovendien steek je wat op over het bos en zijn bewoners. De wandelingen duren anderhalf à twee uur en de bospaden, met soms een kleine helling of afdaling, zijn over het algemeen goed te belopen. Deelname is gratis voor leden van de Vrienden van het Luntersche Buurtbosch, niet-leden betalen twee euro. Vooraf aanmelden (per mail: vrienden@buurtbosch.nl) is niet verplicht, maar voor de organisatie is het wel handig het aantal deelnemers te weten.

 

www.buurtbosch.nl

Visit Veluwe Wandelplanner

Terug naar boven