Kom avontuurlijk fietsen in de Gelderse Vallei

 

Eeuwenoude heidevelden, bomen links en rechts waar je ook rijdt, en gezellige dorpjes (én restaurantjes) zorgen ervoor dat de Veluwe een van de populairste fietsregio’s van ons land is. Met in de Gelderse Vallei, één van die jaloers makende Gelderse Streken, ook nog eens een van de weinige (laatste) actieve stuifzandgebieden van Europa. Elke fietstocht zou daarom moeten beginnen vanuit Lunteren.

Wekeromse Zand blijft fascineren
Het Luntersche Buurtbosch en het Wekeromse Zand lenen zich uitstekend voor een fietstocht. Het aangelegde bos is eind negentiende eeuw prachtig aangelegd en uitzichttoren De Koepel, omarmd door talloze bomen, is een memorabel overblijfsel uit de geschiedenis van het bos. Minstens zo interessant is de natuur van het Wekeromse Zand. Dit unieke levende stuifzandgebied heeft magnifieke overgangen van kale naar meer begroeide gebieden. Oude grove-dennenbossen, jongere naaldbossen, heide en bouwland met Keltische velden waaieren geleidelijk uit vanuit de droge zandgronden.
www.route.nl
www.hetluntersebuurtbos.nl/fietsen
Lekker Happen & Trappen
De met zorg uitgestippelde lekkerste fietstochten in Nederland, de zogeheten Hap & Trap routes, brengen je langs de mooiste natuurgebieden in de omgeving van Lunteren. Onderweg rust en eet je bij een aantal leuke restaurants in de regio. De start is vanaf 10.00 uur bij Hotel & Eethuys De Wormshoef, Dorpsstraat 192 (0318-484241), met een kopje koffie en gebak. Bij de volgende locatie krijg je een lunch en bij de locatie daarna een voorgerecht. Vervolgens fiets je weer terug naar De Wormshoef voor het hoofdgerecht. Er zijn zes verschillende fietsroutes.
www.wormshoef.nl
www.happenentrappen.nl
 
Van kaas tot ei
De Smaakroute ‘Van kaas tot ei’ is een inspirerende route dwars door de omgeving tussen Ede en Lunteren. De route is circa 30 km lang en begint bij pannenkoekenboerderij Kernhem (Kernhemseweg 3, Ede). Wanner je deze route kiest, krijg je volop de kans te snuffelen in allerlei nostalgische boerderijen. Of trek een eitje ‘uit de muur’. De route voert over het landgoed Kernhem en langs de Doesburgermolen. De routekaart is in Lunteren onder andere te koop bij de Readshop (Dorpsstraat 119) en bij Plattelandswinkel ’t Schuurtje (Hoge Valkseweg 35).
www.smaakfietsroutes.nl
Verken de Gelderse Vallei
‘Laten zien hoe mooi en verrassend de Gelderse Vallei kan zijn.’ Dat is deze zomer (elke dinsdag van juni tot september) van negen tot vijf het uitgangspunt van een aantal prachtige fietsroutes rond Lunteren met bijzondere rustpunten. Startpunt is landwinkel ’t Doesburger Erf (Lunterseweg 82) of boerderij Klein Sprakelaar (Schansweg 9), beide in Lunteren, waar ook de routes te krijgen zijn. Wie de kuiten wil sparen, kan óók kiezen uit twee autoroutes rondom het dorp.
Doesburger Erf (0318-650362)
Klein Sprakelaar (0318-573679)
www.lunteren.com
Fiets De Boer Op
Hartje zomer valt er tijdens Fiets De Boer Op altijd veel te genieten. Niet alleen van de natuur, maar óók op de bedrijven die hun deur wagenwijd openzetten voor bezoekers. Soms kun je een kijkje nemen achter de staldeuren, soms valt er wat te proeven, soms is er een vragenquiz voor kinderen. Hou onze website in de gaten voor de juiste datum en het programma!
www.fietsdeboerop.nl
Kunst ‘langs de weg’
Lunteren begint steeds meer op een kunstenaarsdorp te lijken. Op 15 plaatsen in het dorp én in het buitengebied staan bijna levensgrote schilderijen op panelen te wachten op geïnteresseerde voorbijgangers. Allemaal werk van lokale schilders uit vroeger jaren. Aan het buitengebied is een fietstocht gekoppeld. Zowel de (wandel)folder als de fietsroute is gratis verkrijgbaar bij het startpunt: Museum Lunteren, Dorpsstraat 55.
www.oudlunteren.nl
 

Knooppunten
Download via de website van www.route.nl mooie fietsroutes.

Fietsroute 254375: Rondje Veenendaal, 34km

Fietsroute 116008: Lunteren via Doesburger Achterveen en Engelaar, 37km

Fietsroute 119786: Lunteren, Harskamp en Barneveld, 49km

Fietsroute 343239: Lunteren Otterlo Wolfheze Renkum Bennekom, 54km

Fietsroute 343251: Lunteren Harskamp Hoederloo Otterlo, 57km
https://www.route.nl/routes?q=lunteren 

Avond Fiets 4-daagse

Na 25 vorige edities gaat ook dit jaar de Lunterse Avond Fiets Vierdaagse weer van start. Het evenement, dat gehouden zal worden van 10 tot 14 juni, staat bekend om het gezellige en gemoedelijke karakter. Daarom zijn de routes ook zo geschikt voor het hele gezin. Je kunt één dag mee fietsen, maar ook alle vier. De start vindt plaats bij het Westhoffhuis, Dorpsstraat 28, ’s avonds tussen zes en half acht. De afstand is 25 kilometer. Info: 06-50900164, of 0318-483858.

Passiflorahoeve (40km)
Leuke fietsroute vanuit Lunteren door de weilanden naar de Passiflorahoeve. Bezoek aldaar de vijf vlindertuinen en het vlindermuseum.
> Klik hier om de fietsroute te downloaden
Gelderse Valleiroute, 55km
Afwisselende route; van rustige dorpen tot binnenstad van Amersfoort.

Klik hier om de route te downloaden.
 

Lunteren ideale uitvalsbasis voor prachtige fietstochten

 

Uitgestrekte bossen, eeuwenoude heidevelden en een reeks pittoreske dorpjes zorgen ervoor dat de Veluwe niet alleen de groenste maar ook een van de populairste fietsregio’s van ons land is. Met in de Gelderse Vallei bovendien nog een van de weinige actieve stuifzandgebieden van Europa. Een ontdekkingstocht vanaf je zadel begint daarom in Lunteren!

Negen droomroutes

Boerderij Klein Sprakelaar (Schansweg 9) en ’t Doesburger Erf (Lunterseweg 82) zijn van juni tot september elke dinsdag de uitvalsbasis van een aantal mooie fietsroutes rond Lunteren, met bijzondere Rustpunten. Van Klein Sprakelaar vertrekken er maar liefst vijf: ’t Fielecepeepad, De Slappe Trap, Van Hot naar Her, de Boerenlandroute en Van hier naor daor en weerom (nieuw!). ’t Doesburger Erf concentreert zich op De Kromme Route, de Puur Natuur Route, Effe Kieken op de Grebbe en Land en Bos (nieuw!). Info: Gerrie Steenbeek (Klein Sprakelaar) 0318-573679 en Marianne Mastenbroek (’t Doesburger Erf) 0318-6 50362.

Door bos en hei
Het vredige gebied waar deze fietsroute (30 km) doorheen voert, vormde het grimmige decor van gevechtshandelingen in de Tweede Wereldoorlog. In en om Ede zijn daar de sporen van terug te vinden: het Airborne-monument op de Ginkelse Heide, het waterkunstwerk 'On The Rocks' op het Bevrijdingsplein en de Canadese Tank op de Langenberg. De route voert ook door Lunteren, waar een kijkje in Museum Lunteren alleszins de moeite waard is.

www.fietsnetwerk.nl

Fietsroute App

Dankzij de Fietsnetwerk App is het fietsen van knooppuntroutes nóg eenvoudiger geworden. Je smartphone verandert in en routebegeleider die met je meefietst, zodat je altijd op de juiste route bent. Laat je leiden door het slimme kompas, dat onderweg meldt als er een afstapmoment in de buurt is.

 

www.fietsnetwerk.nl

Smaakroute
Ede ligt in het hart van de food-valley met tal van foodbedrijven die hier zijn gevestigd. Onder de rook van de Wageningen Universiteit. Maar ook met tal van verrassende kleine bedrijven met ambachtelijke streekproducten die je kunt bezoeken via deze smaakroute. Fietsen in Ede heeft een route uitgezet waarin je wel veel – maar niet alle – verkooppunten kunt bezoeken. In het document vind je nog losse adressen die je eventueel kunt bezoeken buiten de fietsroute om. Neem een grote tas mee, want onderweg kun je zuivel kopen, vlees, brood, vruchten, bier, verse sap, honing, etc etc.
Klik hier om de route te downloaden.
Routes op de Veluwe lanceert routeportal
De actieve Veluwe recreant kan vanaf nu eenvoudig zijn route samenstellen op het routeportal routesopdeveluwe.nl. Dit geldt niet alleen voor wandelaars, maar ook voor fietsers. Op dit online portal zijn thematische routes, routeboekjes en praktische informatie te vinden en blijft de bezoeker op de hoogte van alle ontwikkelingen op route gebied, ook met betrekking tot routes voor mountainbikers en ruiters.

Bekijk www.visitveluwe.nl/routes-op-de-veluwe(2019-06)
Terug naar boven