Het beste van de Veluwe

KNA met Lunterse bluf en passie op weg naar derde landstitel fanfareorkesten?
In de Nederlandse fanfarewereld is KNA (Kunst Na Arbeid) een tegenstander om rekening mee te houden. Logisch natuurlijk, wanneer je sinds 2010, het ontstaansjaar van de ONFK, al twee keer met de hoofdprijs uit Friesland bent vertrokken. Een nieuwe landstitel, en dan ook nog eens in een jubileumjaar, is voor de Lunteranen een droomscenario. Voorzitter Marco Klomp, die zelf ook meespeelt (trompet), is echter vol vertrouwen: “Het wordt geen appeltje eitje, dat weten we. Het zijn allemaal toporkesten die aan de ONFK deelnemen.”
 
Bosbad Lunteren
Zonder enige overdrijving mag je het Bosbad in Lunteren een dorpsicoon noemen – 80 jaar oud en al die jaren door jong én oud gekoesterd. Het unieke en tegelijkertijd veel besproken familiebad aan de Boslaan is simpelweg niet (meer) weg te denken uit dit stukje van de westelijke Veluwe. Toch hebben de Lunteranen keer op keer moeten knokken om het buitenbad te behouden voor komende generaties.
Meer lezen...
 
Museum Lunteren is en blijft ‘mooiste museum van het dorp’
‘Het mooiste museum van het dorp’, noemt Jaap van Ravenswaaij Museum Lunteren steevast. Dat ‘zijn’ museum hem ter harte gaat, kan hij niet verbloemen. De ambitie straalt van hem af. “Ja, ik ben trots op het museum, op de exposities die wij steeds weer voor elkaar weten te krijgen. En minstens zo trots ben ik op al onze vrijwilligers die zich met hart en ziel voor het museum inzetten. Vergeet niet, we werken hier zonder ook maar één betaalde kracht!” Aldus de voorzitter van de Vereniging Oud Lunteren waar het museum onder valt.
 
Altijd grenzen opzoeken is de drijfveer van beeldend kunstenaar Marieke Bouman
Aquarel, ets, kalligrafie, acryl, keramiek - al deze technieken hebben voor Marieke Bouman nauwelijks nog geheimen. Toch is de beeldend kunstenaar uit Lunteren vooral bekend geworden door haar keramiek, in binnen- én buitenland. Zo stond ze aan de wieg van De Tegelroute, inmiddels een begrip in het dorp, waarmee zo’n tien jaar geleden een begin werd gemaakt. Met steun overigens van het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo. De bijna 60 tegeltableaus van diverse lokale kunstenaars trekken jaarlijks flink wat bezoekers.
Meer lezen...
Friese paarden zijn voor De Nieuwe Heuvel het ‘zwarte goud’
In de negentiende eeuw heeft het er een tijdlang naar uit gezien dat het Friese paardenras zou uitsterven. Gelukkig stonden er toen fokkers op die dat op de valreep hebben weten te voorkomen. De Nieuwe Heuvel uit Lunteren sloot zich in de jaren zestig bij die fokbedrijven aan en is nu toonaangevend in ons land. Het dekstation met grotendeels Friese hengsten is de belangrijkste pijler van het veelzijdige paardenbedrijf aan de Veenstraat.
Meer lezen...  
 
Biologische vaste plantenkwekerij De Hessenhof: lustoord voor de ware tuinliefhebber
Wie net over de grens met Ede de kwekerij aan de Hessenweg binnenloopt, wordt aangenaam verrast. Door de hagen en houtwallen heerst hier een intieme sfeer zodat de bezoeker zich meteen thuisvoelt. En overal, werkelijk overal op deze Veluwse stuwwal, loop je tegen vaste planten aan. Op de verkoopbedden staan altijd minimaal 2500 soorten, laat Hans weten. Dat assortiment verandert wekelijks, doordat er geput kan worden uit een moederbestand van maar liefst zo’n 6000 soorten. Alles eigen kweek. Uniek in Nederland. Niet zo gek dus dat er nationaal én internationaal tegen De Hessenhof wordt opgekeken.
 
Het Uilenbos: meer dan een grote speeltuin
Het Uilenbos, wie in Lunteren kent niet de oase van spel en plezier in het bos op de Goudsberg. En die bekendheid blijft niet beperkt tot het dorp aan de westelijke Veluwezoom alleen. Bezoekers komen van overal uit de regio. Zo rijden elk voorjaar vrijwel dagelijks een of twee grote bussen het terrein op. Een schoolreisje naar Het Uilenbos is ‘in’. Op hoogtijdagen, en daar mag je de hele maand juni gerust toe rekenen, waaieren vele honderden kinderen uit over de oud-Hollandse speeltuin, de kinderboerderij en het pannenkoekenhuis.
 
Gastblijheid, daar draait het bij De Lunterse Boer vooral om
Toen we hier zes jaar geleden kwamen wonen, zeiden vrienden in de Randstad: “Lunteren? Zijn we nog nooit geweest. Maar De Lunterse Boer kennen we wel!” Tot onze verrassing - nou ja, verrassing - hebben we die opmerking sindsdien vaker gehoord. Eén ding is zeker: wie bij De Lunterse Boer ooit één voet over de drempel heeft gezet, komt er terug. Nergens in de regio voel je je zo thuis als hier.

 
Liefdevolle zorg voor Jersey koeien betaalt zich uit: Remeker kaas
De biologische melkveehouderij en kaasmakerij De Groote Voort aan de Postweg 110 in Lunteren exporteert Remeker kaas naar alle windstreken. Maar klanten uit de eigen streek hebben nog altijd een streepje vóór! “Wij herkennen ons in die gepassioneerde jonge ondernemers”, zegt Jan Dirk van de Voort. “Hun innovatieve instelling spreekt ons aan en ze zullen bij ons nooit tevergeefs aankloppen.”
 
Zelf (onbespoten) blauwe bessen plukken…
Ik ben dol op rode bessen. Het moment dat je zo’n knapperig friszuur pareltje doorbijt… Heerlijk! Toch is er één bes die ik eigenlijk nóg lekkerder vind: de blauwe bes! Stoer, stevig, zoetig – alsof je een kleine snack zo van de struik plukt. En dan te bedenken dat je met een handjevol blauwe bessen de dagelijks aanbevolen hoeveelheid fruit binnen krijgt!
 
De Valksche Bijenhof: gewoon de beste imkerij van de Veluwe
De Valksche Bijenhof zou zomaar eens de beste imkerij van de Veluwe kunnen zijn. Alle signalen voor een zonnige toekomst van het bedrijf staan op groen. Imker Gerard van de Braak (32) timmert elk seizoen nadrukkelijker aan de weg. Met natuurzuivere en smaakvolle honing, speciale keelgelei, eigen bloemenzaad en zijn belangrijkste troef: passie!
 

 
Terug naar boven