Fotograaf Regina Pas

Even voorstellen…
Mijn naam is Regina Pas, ik ben 44 jaar en woonachtig in Lunteren. Als gepassioneerd fotograaf spreekt de verscheidenheid van de natuur mij enorm aan. Van edelherten tot vlinders en van landschappen tot onderwaterfoto’s, je kunt het zo gek niet bedenken of ik leg het vast op de gevoelige plaat. 
2017 was een uitstekend paddenstoelen jaar!
Sommige mensen worden somber als de blaadjes verkleuren en gaan vallen, ik word er blij van, de herfst in aantocht! In het najaar trek ik er graag op uit om paddenstoelen te fotograferen en ben dan vaak te vinden in Het Luntersche Buurtbosch. Ondanks dat er het hele jaar door paddenstoelen groeien, is de herfst dé periode dat ze volop te vinden zijn. Dit jaar was het hoogtepunt wat vroeger dan anders, na een relatief natte en warme periode in augustus waren de omstandigheden voor de schimmels ideaal en schoten de paddenstoelen massaal de grond uit. De paddenstoelen die we boven de grond zien, zijn vruchtlichamen van schimmels die onder de grond aanwezig zijn. Het zijn de opruimers van de natuur, ze verteren dood hout en blad. 
Wat neem ik mee het bos in? 
Zonder vooraf een plan te maken loop ik het bos in om me te laten verrassen wat voor moois er dit keer weer boven de grond gekomen is. In mijn rugtas zit een spiegelreflexcamera, een macrolens, een rijstzak om de camera stabiel te houden tijdens het fotograferen en een regencape. Deze laatste heeft een dubbele functie, je kan er op zitten/liggen als je laag bij de grond een foto wil maken en bij een stevige herfstbui houdt hij je droog. Een flesje water en boterhammen zijn overigens ook geen overbodige luxe, want er is zo veel te zien in het bos dat ik daar wel een halve dag rond kan dwalen. 
Dit keer heb ik gekozen voor een macrolens omdat je hiermee, zelfs van de kleinste onderwerpen, de details goed in beeld kan brengen.
Waar let ik op bij het fotograferen?
Mooie kleuren en bijzondere vormen, daar ben ik naar op zoek als fotograaf. 
‘Mooi he?’ vragen ze aan mij als ik plat op mijn buik lig om een foto te maken van de zeldzame zwarte truffelknotszwam. De wandelaars doelen op een grote felgekleurde vliegenzwam die er naast staat, ik knik instemmend en laat ze ook de hele kleine paddenstoel zien die er naast staat. ‘Je moet er oog voor hebben, anders loop je er zo aan voorbij’ zegt meneer en dat is zo. 

Een ander belangrijk aspect bij het fotograferen van paddenstoelen is licht. Licht verandert heel snel in een bos, dit komt onder andere door het door draaien van de zon, veel of weinig zonlicht of takken van bomen die bewegen. Door met licht te spelen kun je heel verrassende foto’s maken. Kijk bijvoorbeeld eens wat er gebeurt als je met tegenlicht fotografeert, hiermee je kunt de mooiste silhouetten creëren. Verder zorgt een laag standpunt van je camera voor een mooier en rustiger beeld dan een foto die van bovenaf genomen is, de paddenstoel is zichtbaar van steel tot hoed. En tot slot is het belangrijk om rekening te houden met de achtergrond, een rustige achtergrond zorgt ervoor dat je onderwerp goed tot zijn recht komt. Door om je onderwerp heen te bewegen veranderen lichtomstandigheden en de achtergrond, zoek op die manier naar de mooiste compositie.
Wat heb ik gefotografeerd?
Denk nu niet dat ik een paddenstoelenexpert ben, er zijn namelijk ruim 5000 soorten in Nederland bekend en een foto is niet altijd voldoende om te bepalen welke soort het is. Zelfs voor doorgewinterde paddenstoelenkenners blijft het een uitdaging om ze op naam te brengen. Zo is bijvoorbeeld de omgeving waar in je de paddenstoel gevonden hebt erg belangrijk voor het determineren; wat voor bomen stonden er omheen? Was het zand- of klei grond, maar ook wat voor geur heeft de paddenstoel en verkleurt deze bij aanraking? Een microscoop kan uitkomst bieden. Zo ver ga ik persoonlijk niet, dan moet je de paddenstoel meenemen en kan iemand anders er niet meer van genieten. Daarnaast eten herten, zwijnen, reeën, konijnen en muizen graag van paddenstoelen. Slakken en vliegen vinden een aantal soorten paddenstoelen heel aantrekkelijk en zorgen op deze manier weer van de verspreiding van de sporen. Ook zonder die soortenkennis kun je je verwonderen over al die kleurrijke verschijningen. Ik ga voor een mooie weergave van een paddenstoel, maar mijn eeuwige nieuwsgierigheid zorgt er voor dat ik elke keer weer wat bij leer. Wikipedia en speciale Facebookpagina’s zijn mijn steun en toeverlaat om te achterhalen wat ik die dag heb gefotografeerd. 
Probeer het zelf ook eens. Je hebt geen dure spullen nodig om te beginnen, op de meeste digitale camera’s zit een macrostand en ook mobiele telefoons kunnen steeds meer. 
Je zult er versteld van staan hoe leuk het is!
Terug naar boven