Bosbad

Bosbad Lunteren: parel op de Veluwe

Zonder enige overdrijving mag je het Bosbad in Lunteren een dorpsicoon noemen – 80 jaar oud en al die jaren door jong én oud gekoesterd. Het unieke en tegelijkertijd veel besproken familiebad aan de Boslaan is simpelweg niet (meer) weg te denken uit dit stukje van de westelijke Veluwe. Toch hebben de Lunteranen keer op keer moeten knokken om het buitenbad te behouden voor komende generaties. En hoe dwaas het ook klinkt, het is nog altijd oppassen geblazen.

Elk jaar weer moet er worden gewatertrappeld om financieel het hoofd boven water te kunnen houden. Maar er gloort hoop. Interim bedrijfsleider/badmeester Dirk van der Starre verwacht veel van de naderende contractbesprekingen met de gemeente. “Kom op zeg, ook een paar kilometer verderop weet iedereen hoe belangrijk het Bosbad voor Ede is. En dus heus niet alleen voor het dorp Lunteren, maar voor de héle regio.”

Familiebad middenin de natuur
Het Bosbad in Lunteren met zijn organische ronde vormen, het beste vanuit de lucht te zien, is een van de laatste Bosbaden in ons land die zijn authentieke staat niet heeft verloren. De meeste zijn verdwenen of veranderd in een al dan niet overdekt zwemparadijs. Interim bedrijfsleider/badmeester Dirk van de Starre moet bij de vorm van het zwembad altijd sterk moet denken aan Snoopy, de fictieve hond uit de Amerikaanse stripreeks Peanuts. Zonder oren, dat dan weer wel.

Niet alleen de afstand tot het centrum van Lunteren is prettig, zo’n tien minuten op de fiets, ook de ligging van het monumentale Bosbad middenin de natuur is uiterst plezierig. Sprookjesachtig bijna. Want, geeft de badmeester aan, waar vind je een familiebad zoals hier met al die opa’s en oma’s die zich met hun kleinkinderen komen vermaken? Tieners komen doorgaans terug als ze wat ouder zijn en zelf kinderen hebben. De Lunterse Boer en het naaldbomenbos Pinetum zijn de enige buren. En overal in de buurt campings met kinderen die maar één  ding willen: zwemmen en spelen. Geef ze eens ongelijk. Met de Olifant als glijbaan, de Rode Paddenstoel (met witte stippen) en de grote zonneweide heeft het bad een onvergetelijke uitstraling.

Kwaliteit van bronwater!
Zo gek is het niet dat vrij recent het Bosbad in Lunteren werd kozen tot één van de mooiste zwembaden in Nederland. Daar is de badmeester nog altijd bijzonder trots op. Zoals hij ook hoog opgeeft van de kwaliteit van het water. “Het wordt opgepompt uit de bodem onder het zwembad en is dankzij de
 
natuurlijke filtering altijd schoon. Het heeft zelfs de kwaliteit van bronwater! Toch doen we er een schepje bovenop, want in speciale filtertanks wordt het water nog eens extra gezuiverd. Daarbij gebruiken we overigens minimale hoeveelheden chloor”, aldus Dirk, die verder nog aangeeft dat het water dagelijks twee keer wordt gecontroleerd. Niet verrassend dus dat het zwembad ook dit jaar bij de gebruikelijke provinciale controle het predicaat ‘uitstekend’ behaalde. De watertemperatuur wordt eveneens constant bewaakt. Alle ondiepe baden hebben genoeg aan zonnewarmte. Op het diepe bad na. “Maar”, zegt Dirk, “ik sta er persoonlijk voor in dat het water in het diepe bad niet onder de 21 graden komt.” Maar is er wel altijd genoeg water? Het is en blijft uiteindelijk een natuurlijke bron. “Ik lig niet wakker van een watertekort”, is de droge reactie van de badmeester. “Dat zou trouwens de eerste keer zijn, dus zo’n vaart loopt het niet.”

Eén dag zwemmen in… Lunteren
Het Bosbad, ooit begonnen als badvijver bij de buren, is zo’n 120 dagen per jaar open. Vorig seizoen bedroeg het aantal bezoekers ruim 25.000. Maar als de zomer dit jaar een beetje wil meewerken, is de weg omhoog ingeslagen, laat Dirk weten. Fantastisch vindt hij het speelplezier van al die kinderen in en rond het water. Onder de indruk is hij van de mannen en vrouwen die uit heel Nederland elk jaar één dag in Lunteren komen zwemmen. “Die gaan een dagje naar Almere, een dagje naar Amsterdam, een dagje naar…, zo lang er maar gezwommen kan worden. Cool vind ik dat.” Maar de meeste bewondering heeft hij voor de zwemmers en zwemsters hier uit de omgeving die van die 120 dagen dat het zwembad open is vaker dan 100 keer langskomen. In sommige gevallen trekken ze bijna dagelijks hun baantjes. “Geweldig. Voor mij zijn dat de echte diehards.”

Enkele weken geleden overkwam Dirk iets bijzonders. Hij was thuis aan het opruimen en vond ineens een ansichtkaart van het Bosbad uit 1971. “Ik was toen een dagje in Lunteren en heb die kaart weggestuurd aan vrienden of familie ergens in Nederland. En zo’n kaart vind je dan 46 jaar later terug, uitgerekend in mijn laatste jaar als badmeester. (Ja, ik ga als pensionado richting Spanje.) Bizar voorval, niet?”


www.bosbadlunteren.nl
www.hetbestevandeveluwe.nl

 
Terug naar boven