Blauwe bessenhof

Zelf (onbespoten) blauwe bessen plukken…

De blauwe bes
Behalve mooi is de blauwe bes één van de gezondste vruchten die er te vinden zijn. Een welkome aanvulling op onze voeding dus. Hij mag dan klein zijn, bloedzuiverend en cholesterolverlagend is hij zeker ook. De blauwe bes bevat een hoog gehalte aan vitamines en anti-oxidanten. Het verouderingsproces wordt hierdoor vertraagd.
Behalve mooi is de blauwe bes één van de gezondste vruchten die er te vinden zijn.


Kwekerij de Blauwebessenhof
Robert en Wikje Huisman van kwekerij de Blauwebessenhof, tussen Wekerom en Otterlo, zien de echte liefhebbers van (onbespoten) blauwe bessen – en dat worden er elk jaar meer – graag komen. Elke plukker viert hier in het oogstseizoen, van juli tot half september, een klein feestje. Klaar met plukken? Even wegen en afrekenen in het winkeltje.

De Theetuin van Wikje
Bezoekers van de kwekerij kunnen niet alleen een bakje blauwe bessen plukken, maar na die intensieve bezigheid is het ook goed vertoeven in de Theetuin van Wikje. Even uitblazen met een kop thee of koffie na een lange fietstocht. Bestel dan meteen de overheerlijke huisgemaakte taart bestrooid met…. Precies, blauwe bessen! En voor we het vergeten: jam heeft ze óók.
 
De blauwe bes voelt zich thuis op de Veluwe
In een straal van pakweg 30 kilometer is de Blauwebessenhof de enige plaats op de zuidwestelijke Veluwe waar blauwe bessen verbouwd worden. Dát de bessen het hier zo goed doen is op zich al verwonderlijk, want zand is niet de favoriete voedingsbodem. De blauwe bes wil zure, humusrijk en vochthoudende grond. Lekker in de zon en graag een beetje beschut wordt ook zeer gewaardeerd.
“De grootste kwekerijen vind je in Drenthe, Noord-Brabant en Limburg”, vertelt Robert, die een jaar of vijf geleden zijn droom waarmaakte en met de aanplant van blauwe bessen begon. “Om het de bes goed naar de zin te maken hebben we veenmos, een soort tuinturf uit de Baltische staten, aan de grond toegevoegd. En met het resultaat zijn we dik tevreden.”

De Blauwebessenhof telt inmiddels circa 4.000 struiken op één hectare grond. En hoewel de plannen voor uitbreiding klaarliggen, staat Robert nog geen groot professioneel bedrijf voor ogen. “Het is geweldig om hiermee bezig te zijn, maar meer dan een uit de hand gelopen liefhebberij zal het voorlopig nog niet worden.”

Is de blauwe bes nu een bosbes of niet?
Op deze vraag moet Robert nog antwoord geven….
“Ja en nee”, zegt hij. “Ze lijken wel een beetje op elkaar, maar het zijn verschillende vruchten. De blauwe bes is van oorsprong een Amerikaanse bosbes. Alleen veel groter en minder donker van kleur dan onze inheemse bosbes. En de struiken dragen ook rijker. Blauwe bessen zijn gecultiveerde bosbessen. De overeenkomst? Ze zijn allebei lekker. Nou vooruit dan, misschien is de blauwe bes net iets…”

De Blauwebessenhof ligt aan de Barneveldseweg 14, Otterlo.
Tip: kijk voor openingstijden en meer informatie: www.blauwebessenhof.nl

 
Terug naar boven