Beleef Lunteren

Op Beleef Lunteren vindt u leuke, leerzame en vooral Lunterse activiteiten! De kersverse stichting heeft als doel samen met de Lunterse bevolking, verenigingen en stichtingen, scholen, ondernemers en vrijwilligers programma’s en evenementen te maken die Lunteren in alle aspecten laat zien en beleven! De mooie natuur, bijzondere monumenten, rijke historie, heerlijkheden van de streek, en verhalen en gebruiken als materiaal en immaterieel erfgoed van ons allen is wat ons Lunteranen verbindt!

Meer info via 0318-463060
Zaterdag 14 april
BEVRIJDINGSFIETS- en AUTOTOCHT

START Restaurant De Goudsberg.  
Inschrijven tussen 09.30 en 10.30u.
Fietstocht over de Veluwe langs de route van de bevrijders  voor jong en oud met diverse bezichtigingen o.a. de Muur van Mussert. Exposities zijn te bezoeken met korting.  Programma in samenwerking met Museum Lunteren en Stichting Luntersche Buurtbosch.
Inschrijfgeld fietstocht met verrassingspakket  5,- per persoon, kinderen 2,- ; Inschrijfgeld autotocht per auto 10,-
Opgeven via www.beleeflunteren.nl of beleef.lunteren@gmail.com
Zaterdag 14 april
BEVRIJDINGSCONCERT THEMA “VREDE NU”
 
20.15u. Geref. Kerk, Oranjestraat Lunteren
Instrumentaal Ensemble Con Passione o.l.v. Jan Hendrik van Schothorst,  Erik Onnink piano, Ali Hendriksen zang, Jessica en Rhodé van Leeuwen harp en zang.  I.s.m. de koren en kerken in Lunteren.
Kaarten voor het concert € 5,- en € 2,50 voor kinderen tot 13 jaar. Reserveren via www.beleeflunteren.nl of beleef.lunteren@gmail.com

Koorzangers kunnen meedoen met het instuderen van drie koorstukken uit Messiah-Händel door je op te geven vòòr 15 maart a.s. 
Zaterdag 5 mei 2017
BEVRIJDINGSFIETS- EN AUTOTOCHT

START Restaurant De Goudsberg www.beleeflunteren.nl  Auto parkeren aan de Hessenweg!
Inschrijven tussen 10.00 en 11.00u. voor Bevrijdingstocht over de Veluwe voor het gehele gezin langs de route van de bevrijders met diverse bezienswaardigheden o.a. de Muur van Mussert en twee exposities zijn te bezoeken met korting. Programma in samenwerking met  Museum  Lunteren en Stichting Luntersche Buurtbosch. Inschrijfgeld fietstocht met verrassingspakket 5,- per persoon, kinderen tot 13 jaar 2,--. Autotocht met verrassingspakket 10,- per auto.
Opgeven via www.beleeflunteren.nl of beleef.lunteren@gmail.com
Zaterdag 21 juli
IJZERTIJDDAG

Bij de ijzertijdboerderij Vijfsprongweg Wekerom/Lunteren
MET DIVERSE ACTIVITEITEN: Wandeling met de boswachter, Archeologische speurtocht en IJZERTIJDBOER EN BOERIN. Ontdek ijzertijdmuziekinstrumenten en proef ijzertijdhapjes!
Aanvang  10.30u. tot 16.30u. I.s.m. Geldersche Landschap en Kasteelen, Museum Lunteren, Gemeente Ede, Stichting Platform Goudsberg en PRAE.
Zaterdag 8 september
OPEN MONUMENTENDAG THEMA IN EUROPA
 
waarbij we dit jaar bij Beleef Lunteren een feestelijk programma organiseren voor het jubileum 300 jaar Hofstede Klein Altena*. En daarnaast afluisting van het jubileumjaar voor Notaris van den Ham met acties naast het bezoek aan monumentale locaties!  De start is om 10.00u. bij Museum Lunteren en daarna zijn er diverse activiteiten en concertjes op de verschillende locaties! 

10.00u Verhalen over appelrassen van notaris van den Ham bij Museum Lunteren met muzikale omlijsting
11.00u tot 14.30u Bezoek aan diverse monumenten  
14.30u  Hofstede Klein Altena met voorstelling met volktoneel “Buurtspraak in Meulunteren” 
16.00u. Rijksmonument Uitzichttoren De Koepel, verhalen over Notaris van den Ham

 

 BL - Klein Altena - Fotograaf Schollen, A.H.C web

Foto Klein Altena: A.H.C. Schollen

* Klein Altena heeft in haar bestaan veel meegemaakt. 
De hoeve is gebouwd aan het begin van de 18e eeuw in een roerige tijd die ook bekend staat als de Gelderse Plooierijen. Een periode waarin een machtsstrijd tussen de heersende regenten en de burgerij werd gevoerd die was ontstaan na het overlijden van stadhouder Willem III. De burgerij pikte het niet meer. Het plaatselijke bestuur bestaand uit edelen die werden benoemd tot ambtsjonker werd vanuit het schoutsambt Ede ingevuld. De burgerij ging gebukt onder steeds zwaardere belastingen, een rechtspraak die niet onafhankelijk was en een steeds grotere invloed vanuit de edelen op het reilen en zijlen van het buurtschapsbestuur. Nadat de Franse revolutie een op al dan niet brute wijze een einde maakte aan de bevoorrechte positie van de adel en regenten en Napoleon Europa in een oorlog stortte werd in 1815 het Koninkrijk der Nederlanden uitgeroepen. 
Wat er ook in 1815 plaatsvond was de uitbarsting van de vulkaan Tambora op het eiland Soembawa in Nederlands-Indië. De gevolgen hiervan waren desastreus en beïnvloedde het klimaat wereldwijd. In 1816 was in Nederland een koud en nat jaar zonder zomer met zware regen en onweersbuien. De oogsten mislukten en de voedseltekorten leiden tot rellen en plunderingen. Doordat de lucht jaren werd gevuld met giftig vulkaanstof werd chronische hoest volksziekte nummer één en braken er door de slechte omstandigheden epidemieën van cholera en tyfus uit. Het leven in die tijd was zwaar en bracht daarmee de migratie naar Amerika op gang.
Het is in deze tijd dat Brand Vermeer zich vestigt op de hoeve. Eerst als knecht en later nadat hij getrouwd is met de weduwe van de eigenaar als landbouwer. In 1843 wordt Brand verkozen tot Buurtmeester van Meulunteren. Hij is dit tot zijn emigratie naar Amerika in 1856 geweest. Naar zeggen van de akte van emigratie om een beter bestaan op te bouwen. Ja, de tekenen de tijd hebben Hoeve Klein Altena en haar verschillende bewoners geraakt.
Op de Open Monumentendag wordt door de stichting Beleef Lunteren een opvoering gegeven die oude tijden doen herleven. Op luchtige en humoristisch wijze wordt het leven van vroeger in een toneelvoorstelling besproken. Problemen van vroeger die vandaag de dag ook nog voorkomen. Zorgen over milieu, belastingen en het slecht onderhoud van de wegen, het is van alle dag.
Na de voorstelling is de hoeve en haar gebouwen te bezichtigen en kunt u zich een beeld vormen over hoe het leven zich vroegen heeft volbracht.
 
Kom op de fiets!! We verzamelen om 11.00u. bij het Station Lunteren.
Terug naar boven