Workshops

ATELIER SUCRE
Bonbons - Tartelettes - Hollandse koek - Taart
Atelier Sucrè
Postweg 133, 6741 MH Lunteren
info@ateliersucre.nl  I  06-10655522

- KOKEN OP HOUT
- WORST MAKEN

- CHUCKWAGON COOKING
Vuur en Rook, Goorsteeg 3, Lunteren
www.vuurenrook.nl
033-4669044

Louis Fraanje (66) is verhalenverteller, schrijver en natuurfotograaf. En een echte vrijbuiter. Al van kindsbeen af was hij geïnteresseerd in verhalen. Door zijn werkzaamheden in de Veluwse bossen kwam hij in contact met boswachters, jachtopzieners en ook met stropers. Hij spreekt vloeiend de Veluwse taal en de verschillende dialecten die op het platteland nog gesproken worden. Daarnaast is hij voorzitter van de Jac. Gazenbeek Stichting, die zich inzet voor het behoud van de natuur en cultuur op de Veluwe. Ook schreef hij, soms samen met anderen, enkele boeken over de natuur. Van Fraanje is de uitspraak: “We moeten zuinig zijn op het cultuurlandschap dat de oude Veluwenaren ons hebben nagelaten. Wie geen respect heeft voor het voorgeslacht, heeft dat ook niet voor zijn medemens en evenmin voor wie na ons komt.”
 
“Ik zat een keer op een omgevallen boomstam met iets verderop Hubertus, zo onderhand het meest gefotografeerde edelhert van de Veluwe, dat op zijn gemakje zat te herkauwen. Mijn longen vulden zich met boslucht. Er heerste een weldadige rust. Even leek het of Hubertus en ik alleen op de wereld waren. Ik zal dat unieke moment nooit vergeten. Af en toe keek het dier mijn richting uit. Was hij net zo gefascineerd door mij als ik door hem? Vanaf die ontmoeting heeft hij nooit meer angst getoond. Vaak leek het of ik in zijn ogen een blik van herkenning zag. Zo van: daar heb je die kerel met die grijze baard weer. Hubertus is een echte vrijbuiter en ik denk dat hij dat in mij ook herkent. Ik heb veel foto’s van hem gemaakt, maar ook van andere herten, de meeste met eindeloos veel geduld. Blijven volhouden is de beste drijfveer bij het ‘jagen met de camera’, zoals een vriend van ons het ooit zo mooi formuleerde. Hij heeft gelijk. Geduld en nog eens geduld, uren en als het moet dagen achtereen, dan lukt het uiteindelijk vaak wel.”


Wilt u iets organiseren voor uw familie, vrienden, leden, gasten of bewoners?
Een vertelling of een lezing over de natuur en het leven op De Veluwe is boeiend en informatief.
Tijdsduur per presentatie, ongeveer anderhalf uur, met eventueel een pauze!
Als u meer informatie wilt over een lezing of u wilt boeken, dan kan dat via info@de-veluwenaar.nl
Op zaterdag, zondag & feestdagen zijn wij niet bereikbaar en zijn er geen activiteiten.


Maandag t/m vrijdag: 06-17410470
www.de-veluwenaar.nl

Witte buizerd land op een heiningpaal - Foto: Louis Fraanje

Witte buizerd land op een heiningpaal – Foto: ©Louis Fraanje

reekalfjes-tweeling-copyright-foto-louis-fraanje-lf_0706

Reekalfjes tweeling in de wei – Foto: ©Louis Fraanje

Naar buiten in het Binnenveld

In zijn presentatie over het Binnenveld verteld natuurfotograaf Louis Fraanje u – in woord en beeld  – het een en ander over het Binnenveld. Dit mooie natuurgebied, ligt tussen Ede, Bennekom, Wageningen, Veenendaal en Rhenen. Boerderijen met weilanden en maisakkers worden afgewisseld met, rijen knotbomen, populieren, elzensingels en hakhoutbosjes. Ook vinden wij er vogels van velerlei pluimage die zich hier ook echt thuisvoelen.

Afwisselend landschap

Dwars door het Binnenveld loopt de Grift, die heet nu het Valleikanaal, maar Fraanje blijft het gewoon de Grift noemen, dat is veel mooier en zo hoort het ook. Dit water vormt de grens tussen het Utrechtse en Gelderse deel van het Binnenveld. Het gebied is al eeuwen het werkterrein van de boeren en nog steeds bewerken zij hun grond, melken er de koeien en houden er vleesvee om een boterham te verdienen. Hierdoor is een afwisselend landschap ontstaan dat aantrekkelijk is voor bijvoorbeeld vogels en in het bijzonder weidevogels. Maar ook zoogdieren zoals bijvoorbeeld hazen en reeën voelen zich er thuis.

Reekalfjes tweeling in de wei.

Terug naar boven