Museum Lunteren

Het mooiste museum van het dorp

Lunteren, klein dorp op de westflank van de Veluwe. ‘Klein’ als je naar het aantal inwoners kijkt, ‘groot’ voor wie de natuur omarmt. En cultuurhistorisch alleszins de moeite waard. Denk aan het Wekeromse Zand, één van de weinige nog actieve stuifzandgebieden in Europa, aan de Celtic Fields, aan het Luntersche Buurtbosch met z’n Koepel, aan de Germaanse Put, aan de reconstructie van een boerderij uit de IJzertijd, aan de Tijdlijntrap in de Grote Zandgroeve, en aan het Middelpunt van Nederland als kers op de taart. En denk aan Museum Lunteren, een toegankelijk regionaal museum dat herhaaldelijk aan de weg timmert met mooie exposities. Het bezoekerscentrum in het souterrain wijst de toerist de weg naar en op de Goudsberg.

Het verhaal van Lunteren

Maar er is meer. Het intieme museum etaleert op geheel eigen wijze de geschiedenis van het 650 jaar oude dorp en directe omgeving. Van archeologie tot een stijlkamer uit grootmoeders tijd tot hedendaagse (schilder)kunst. Het verhaal van Lunteren is het relaas van gewone, hardwerkende mensen in een arme gemeenschap op de nog niet ontgonnen Veluwe. Maar daarmee is het allesbehalve een saai verhaal. Integendeel.

(Foto: Barnevelds Krant)

Bezoekerscentrum souterrain

Het souterrain, speciaal voor de Goudsberg ingericht als bezoekerscentrum, is de trots van het museum. Terwijl een mammoetjong, de laatste spectaculaire aanwinst van het museum, toekijkt, worden rondom een kampvuur onalledaagse verhalen verteld, geïllustreerd door bijzondere voorwerpen. Een mooie start, of afsluiting, van een bezoek aan het buitenmuseum: de Celtic Fields, de Grote Zandgroeve, de Koepel, het Wekeromse Zand, het Middelpunt en nog zo veel meer. Die diversiteit aan ‘schatten’ leidt onherroepelijk tot een ware ontdekkingstocht voor jong en oud.

 

Dependance De Koepel

Wie op de bovenste verdieping van de uitkijktoren De Koepel aankomt, denkt even dat hij nog steeds in Museum Lunteren rondloopt. Via diverse luikjes krijgt de bezoeker een inkijkje in het dagelijks leven van de vroegere bewoners op de Goudsberg. Maar we kijken ook naar beelden van koningin Juliana op bezoek in Lunteren, horen een deel uit een suite van een Lunterse componist, zien het koffiekopje van oud-minister Joseph Luns voorbijkomen, en worden geconfronteerd met de Muur van Mussert. En wat te denken van beelden van Johan Hilgers die in 1920 als eerste over Nederland (en Lunteren) vloog, en van de idealistische schrijver Frederik van Eeden die in Lunteren een landbouwkolonie stichtte… Dit stukje van De Koepel is sinds enige tijd een dependance van Museum Lunteren.

 

Vaste exposities

Vaste exposities belichten enkele markante mannen die voor een deel het gezicht van Lunteren hebben bepaald. We memoreren notaris Johannes van den Ham, de mecenas van Lunteren en oprichter van het Luntersche Buurtbosch, natuurkenner en folklorist Jac. Gazenbeek, de ‘Nederlandse Darwin’ botanicus Hugo de Vries, en de getalenteerde architect Jan Dinger. Maar ook de rol die Lunteren voor de NSB heeft gespeeld blijft niet onbesproken. Zo was de Goudsberg indertijd uitgekozen als landelijk centrum voor de activiteiten van de nationaal socialisten. De ‘Muur van Mussert’ herinnert daar nog aan. Verder mag niet vergeten worden de betekenis van de Hessenweg die vanuit noord Duitsland via Lunteren naar Amersfoort voerde.

Toekomstplannen

En nog is de koek niet op. Voorjaar 2020 zal Museum Lunteren een nieuwe vleugel opnenen. Volg de plannen op www.museumlunteren.nl.

Museum Lunteren
Dorpsstraat 55
6741AB Lunteren
0318-486 254Openingstijden
Dinsdag t/m zaterdag van 13:30 tot 16:30 uur.
Gesloten op Nieuwjaarsdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag en Kerstdagen.


Groepen kunnen ook buiten deze uren het museum bezoeken.
Een aanvraag daarvoor kunt u het beste indienen via www.museumlunteren.nl.
 

Toegangsprijs: 3 euro
Leden van de Vereniging Oud-Lunteren, jongeren tot 18 jaar hebben gratis toegang.
Musuemkaart niet toegangkelijk.


Rolstoeltoegankelijk     
Het gebouw is gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Een traplift en invalidentoilet zijn aanwezig.
 

Huidige expositie

Huidige wisselexpositie en de vorige exposities zie www.museumlunteren.nl en op FB museumlunteren!

Lees hier over de vorige exposities

Wisselexposities

In de expositieruimte op de begane grond vinden we drie of vier keer per jaar een wisselexpositie. Daarvoor worden soms ook voorwerpen uit eigen depot gebruikt. Een enkele keer wordt aangehaakt bij het thema van de Oud Lunterse Dag, traditiegetrouw eind augustus. Maar even vaak, de laatste jaren steeds vaker eigenlijk, verrast het museum met een tentoonstelling die de eigen (dorps)grens overstijgt. Enkele spraakmakende voorbeelden: Ode aan de Tas, Mythen in ijs, Toverlantaarns, en De Hoed als verrassende topper.

En dat Museum Lunteren trots is op zijn kunstenaars van weleer mag blijken uit de openluchtexpositie met 15 bijna levensgrote schilderijen. Deze kunstwerken staan zowel in het dorp als in het buitengebied.

Drieluik Jac. Gazenbeek
Na enkele uitstapjes buiten de eigen regio bleef Museum Lunteren zomer 2017 weer wat dichter bij huis. In samenwerking met de Jac. Gazenbeekstichting werd een drieluik opgetuigd dat natuurliefhebbers van 3 juni tot 3 september 2017 naar de Dorpsstraat 55 lokte. De Veluwe is immers weer ‘hot’.
Deelexpositie Kinderserviesjes
De fantastische verzameling ‘kinderserviesjes’ van mevrouw Borgers uit Wekerom is tot 6 januari 2018 in ons museum te bewonderen.
Openluchtexpositie Lunteren eert zijn kunstenaars van weleer
Je kon je zomer 2017 laten verrassen door de openluchtexpositie ‘Lunteren eert zijn kunstenaars van weleer’. Op grote panelen in het dorp en buitengebied stonden schilderijen van bekende en iets minder bekende Lunterse schilders afgebeeld.
Toverlantaarns, de voorlopers van PowerPoint
Een toverlantaarn is een apparaat waarmee doorzichtige afbeeldingen geprojecteerd kunnen worden op een wand of scherm. Het is dus eigenlijk de voorloper van de dia- en filmprojector. De lantaarn is in het midden van de zeventiende eeuw uitgevonden door de Nederlandse wetenschapper Christiaan Huygens.
Lunteren eert zijn kunstenaars van weleer
Vooral de breedte maakte deze tentoostelling interessant; het gaat om een respectabel aantal exposanten. Want wist u dat tijdens de jaren 1800/1900 in Lunteren vele bekende kunstenaars verbleven?
Sporen in het landschap - Het geheim van de grafheuvels
Archeologische vondsten kunnen spannende verhalen vertellen uit een ver en nevelig verleden. Grafheuvels bijvoorbeeld, zoals die in Lunteren en de dorpen rondom het  Middelpunt van Nederland.
Iconen van oud naar nieuw  
De iconen van Henk Roersma.
Iconen zijn religieuze schilderingen van Bijbelse figuren, Bijbelse taferelen of heiligen. De thans 84-jarige Lunteraan trof ze zo’n 40 jaar geleden.
Mythen in IJs
Hedendaagse kunst van de Inuit uit Groenland en Canada
De hedendaagse kunst van de Inuit uit Canada (voorheen: eskimo’s) is fris en modern.
Religie in Lunteren door de eeuwen heen
Met deze expositie werd de historie van religie en geloven in Lunteren over de afgelopen 20 eeuwen belicht. Aan de voorbereiding daarvan hebben alle zeven.
Ode aan de tas, een spraakmakende expositie
Met de expositie ‘Ode aan de tas’ liet Museum Oud Lunteren voor de zoveelste keer zien het avontuur niet uit de weg te gaan.
Rond een representatieve collectie van Tassenmuseum Hendrikje uit Amsterdam was een zeer gevarieerde tentoonstelling opgebouwd. Die liet de historie van de tas in de westerse cultuur van de Middeleeuwen tot heden zien.
Veteranenkunst, de kunst van het verwerken
De expositie werd gehouden in het kader van twee herdenkingsmomenten in de geschiedenis:
het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden  en de bevrijding van Lunteren op 16 april 1945. Vanwege het karakter van de tentoonstelling was de Stichting Veteranenkunst (SVK) uitgenodigd zich te presenteren.
De collectie van Eduard Zuurdeeg - 50.000 jaar bewoning op de Veluwe
De verzameling van Zuurdeeg vormt samen met zijn uitgebreide documentatie en zelfgemaakte maquettes een uniek archeologisch document over 50.000 jaar bewoning op de Veluwe. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, dat de collectie in 2010 met steun van de gemeente Ede aankocht.
De Veluwe rond 1900 - Leven in eenvoud
De expositie leunde op vijf thema’s: wonen, geboorte, school, boerenleven en dood. En hoewel Lunteren als vertrekpunt is gekozen, ging de expositie royaal over de grenzen van het dorp heen. Sterker nog, bij flink wat bezoekers met wortels in de Veluwe konden herkenning en nostalgische gevoelens niet uitblijven.
Terug naar boven